Rags to Riches Tibetans


Tibetaanse terriër

Jaren geleden ben ik al verliefd geworden op dit ras, maar met een drukke baan, jong gezin, was toen niet het moment om mij te verdiepen in het ras. Ik was en ben nog steeds heel gelukkig met de Jack Russell, en dat zal nooit anders worden.Maar in 2017 nam ik de beslissing om mij fulltime bezig te houden met de kennel en de paarden, en ik ook nog eens per toeval weer in aanraking raakte met een Tibetaan, was de beslissing genomen. Vorig jaar heb ik mijn vakdiploma gehaald volgens honden- en katten besluit, en mijn trainingshondje was "Marley"een zwarte eigenwijze Tibetaan. "het heeft zo moeten zijn".

 Een goede Tibetaan aanschaffen was nog niet eens zo eenvoudig, dus begonnen met de rasvereniging en ook lid te worden van de Tibetaanse Terriër Club Nederland ( TTCN) Van daaruit in aanraking gekomen met een fokker met veel ervaring die het ook leuk vind om mij te begeleiden en te coachen, en toen ging het snel! Inmiddels in het bezit van vier geweldige Tibetanen, twee pups, en volwassen dame en een reu. De eerste kwam in januari: Laurelle Ben Mazar-I- sharif , in april een volwassen dame, Gemma Ben Mazar -I-Sharif, Later in het jaar kwam een stoere reu mijn "pack "versterken : Pet's Persuit Griffin, en als laatste Lady May Ben Mazar -I- Sharif. En wat geniet ik van mijn viertal en wat een leuke combinatie met mijn Jack's.

Kortom , een goede match     

het ras

Korte beschrijving, meer info op de site TTCN (knop onder de pagina linkt gelijk naar de website van TTCN))
De Tibetaan is een oud ras dat gefokt is in de bergen van Tibet, en werd oorspronkelijk gebruikt om schapen en geiten te hoeden. Hij werd gefokt om het harde klimaat te overleven, kenmerkend zijn dan ook de poten, ronde platte poten die in de winter fungeren als sneeuwschoenen. 
Hoewel de naam "terriër"bevat heeft het ras weinig terriër kenmerken. Ze zijn intelligent, gevoelig, en soms koppig. Met liefde en consequente manier van opvoeden is dit ras een gewaardeerd gezelschapsdier. Ze houden van mensen en vertonen zelden agressie.De blaf is uniek; het neemt toe in volume en toonhoogte naarmate hij langer blaft.  Ze zijn verdraagzaam met andere honden. Ze kunnen moeilijk alleen zijn, dit dient ook op jonge leeftijd worden aangeleerd. Het liefst is de Tibetaan overal bij! 
De Tibetaan heeft een lange vacht met veel onderwol, dit dient ook de nodige verzorging, om de paar dagen een grondige borstelbeurt is noodzakelijk. Ze hebben een compacte gespierde bouw, lengte van schoudergewricht tot aan staartaanzet is gelijk aan de schouderhoogte; dit geeft ze de typische vierkante bouw. Schofthoogte is tussen de 35,5 cm en 40,5 cm, teefjes iets kleiner. Het gewicht is tussen de 8 en 14 kg, maar ieder gewicht is acceptabel mits in verhouding tot de lengte. 
Ze hebben een krachtig stuwend gangwerk, bij het draven moeten de voorbenen en achterbenen een lijn vormen. de kop is bescheiden, krachtige snuit van gemiddelde lengte, ogen zijn groot en donker oren v- vormig en flink behaard, staart is hoog aangezet en met een krul over de rug gedragen. Kenmerkend zijn de voeten , als enige ras staan ze plat op de zool. 
De Tibetaan is er in vele kleuren, en alle kleuren zijn toegestaan behalve chocoladebruin en leverkleur.

Nixie Ben Mazar I--Sharif 

Resultaten: